Трюфелите поскъпнаха рязко през 2020, българските станаха конкурентни > 기사제보

본문 바로가기
사이트 내 전체검색


기사제보

광고상담문의

(054)256-0045

평일 AM 09:00~PM 20:00

토요일 AM 09:00~PM 18:00

기사제보
Home > 기사제보 > 기사제보

Трюфелите поскъпнаха рязко през 2020, българските станаха конкурентни

페이지 정보

작성자 HN 작성일25-12-12 16:00 (수정:25-12-12 16:00)

본문

연락처 : HN 이메일 : jett_danforth@orange.fr header2.jpg

София, 15 декември 2020 г. – Годината на пандемии и икономически сътресения записа рязък скок в цените на един от най-луксозните гурме продукти в света – трюфелите. През 2020 г. черните зимни трюфели (Tuber Melanosporum), известни като "черно злато", достигнаха рекордни цени на световните пазари, като българските производители се превърнаха в неочакван фактор за стабилност и конкурентоспособност.

2.jpg

Реколтата катастрофира, цените летят нагоре


Основната причина за драматичното поскъпване е катастрофално слабата реколта в традиционни трюфелни региони като Перигор (Франция), Пиемонт (Италия) и Испания. Комбинация от неблагоприятни климатични условия – прекалено горещо и сухо лято, последвано от недостатъчно влажна есен – доведе до спад в добива с над 30% спрямо 2019 г. Според данни на Международната трюфелна асоциация (ITA), световното предлагане на висококачествени черни трюфели намаля с близо 40%. Това, в комбинация с непромененото търсене от страна на луксозни ресторанти и частни колекционери (макар и с удар от COVID-19), изстреля цените нагоре.


През януари-февруари 2020 г. оптовите цени за черен трюфел от Перигор започнаха от около €1500-€2000 за килограм. Към края на годината, с оскъдното предлагане, те достигнаха безпрецедентните €2500 - €3000/кг, https://Truffles.Bg а за най-крупни и качествени екземпляри – дори надхвърляха €3500/кг. Това представлява увеличение със средно 50-70% за годината. Бялите трюфели (Tuber Magnatum Pico) от Алба, Италия, винаги по-скъпи, също отчетоха ръст, като цените им се движеха в диапазона €4500 - €6000/кг, с пикове над €7000/кг за уникални парчета.


България: Нов играч със стабилно качество и конкурентни цени


На този фон трюфелните горски насаждения и плантации в България се превърнаха във все по-забележим източник. Региони като Стара планина, Родопите и Северозападна България продължиха да предлагат черни трюфели със сравнително стабилно качество. Ключово предимство на българския продукт през 2020 беше значително по-конкурентната цена. Докато френските и италианските трюфели достигнаха космически височини, българските черни трюфели се търгуваха в диапазона €1200 - €1800/кг на международния пазар, а на местно ниво – между 2200 - 3500 лв./кг, в зависимост от размера, аромата и чистотата.


"През 2020 г. интересът към българските трюфели от чуждестранни купувачи, особено от Франция, Италия и дори Азия, нарасна видимо," коментира Иван Петров, председател на новосъздадената Българска трюфелна асоциация. "Нашите трюфели все още не са с престижа на Перигор, но предлагат изключително добро съотношение цена-качество, особено в година на дефицит. Климатът в България се оказва благоприятен, а инвестициите в плантации започват да дават сериозни резултати." Петров отбеляза и нарастващия интерес на местни ресторанти от високата кухня към използването на български трюфели.


Пандемията: Двулично въздействие


Пандемията от COVID-19 оказа противоречиво влияние върху трюфелния пазар. От една страна, затварянето на луксозни ресторанти в Европа и по света за няколко месеца намали търсенето от този ключов канал. Традиционните трюфелни панаири (като този в Алба) бяха отменени или силно ограничени, което затрудни директните продажби на производители. От друга страна, обаче, това доведе до по-голяма концентрация на предлагане през дигитални платформи и специализирани търговци. Освен това, частните потребители с висок доход, изправени пред ограничения в пътуванията и посещенията в ресторанти, проявиха по-голям интерес към закупуване на луксозни храни за домашна употреба, включително трюфели. Това частично компенсира спада в хотелиерския сектор.


Бъдещето: Шанс за България?


Експерти смятат, че високите цени от 2020 г. ще стимулират допълнителни инвестиции в трюфелни плантации в цял свят, включително и в България. "България има огромен потенциал," казва Мария Иванова, агроном, специализирана в трюфелите. "Имаме подходящи почви, климат и все повече опит. Ключово е да работим върху стандартизацията на качеството, проследимостта и маркетинга. Ако поддържаме контрол върху добива и сериозно подходим към сертификацията, имаме шанс да се утвърдим като стабилен доставчик на европейския пазар в следващите години."


Докато светът гледа към 2021 г. с надежди за възстановяване, трюфелната индустрия остава нащрек. Продължаващата климатична промяна е заплаха за традиционните находища, а несигурността от пандемията продължава да виси над глобалната икономика. За България обаче, 2020 г. беше година, в която "черното злато" намери нова светлина тук, отваряйки врати за бъдещ ръст и признание. Цената на луксоза беше висока, но българският трюфел доказа, че може да предложи лъсък на по-достъпна цена.

댓글목록

등록된 댓글이 없습니다.


회사소개 광고문의 기사제보 독자투고 개인정보취급방침 서비스이용약관 이메일무단수집거부 청소년 보호정책 저작권 보호정책

법인명 : 주식회사 데일리광장 | 대표자 : 나종운 | 발행인/편집인 : 나종운 | 사업자등록번호 : 480-86-03304 | 인터넷신문 등록번호 : 경북, 아00826
등록일 : 2025년 3월 18일 | 발행일 : 2025년 3월 18일 | TEL: (054)256-0045 | FAX: (054)256-0045 | 본사 : 경북 포항시 남구 송림로4

Copyright © 데일리광장. All rights reserved.