Трюфелите: Скъпоценните подземни деликатеси и техните видове > 기사제보

본문 바로가기
사이트 내 전체검색


기사제보

광고상담문의

(054)256-0045

평일 AM 09:00~PM 20:00

토요일 AM 09:00~PM 18:00

기사제보
Home > 기사제보 > 기사제보

Трюфелите: Скъпоценните подземни деликатеси и техните видове

페이지 정보

작성자 JP 작성일25-12-12 06:06 (수정:25-12-12 06:06)

본문

연락처 : JP 이메일 : jasmin.delittle@live.co.uk

В света на гастрономията трюфелите са известни като един от най-скъпите и търсени деликатеси. Те са подземни гъби, които растат в симбиоза с корените на определени дървета, като дъб и леска, и се характеризират със свой силен и неповторим аромат. В България, въпреки че не са толкова популярни, като в някои западноевропейски страни, трюфелите започват да завоюват вниманието на гурмани и шеф-готвачи.


Най-известните и ценени видове трюфели са черният трюфел (Tuber melanosporum), известен още като Perigord, и белият трюфел (Tuber magnatum), наричан още трюфел от Алба. Черният трюфел се отличава с тъмна, почти черна окраска и грапава повърхност. Ароматът му е интензивен и земен, а сезонът му е от ноември до март. Той често се използва в готвенето, тъй като ароматът му се задържа след термична обработка.

class=

Белият трюфел, от друга страна, е още по-редък и скъп. С характерен светло бежов или жълтеникав цвят и мека повърхност, този вид трюфел има изключително силен и ароматен мирис, който се описва като смес от чесън и сирене. За разлика от черния, белият трюфел не се готви, а се настъргва прясно върху ястия като паста, ризото или яйца.


Друг интересен вид е летният трюфел (Tuber aestivum), който е по-достъпен, но с по-слаб аромат. Той има твърда и грапава кора и се събира от май до август. В България се среща предимно в райони с широколистни гори. Освен това, в страната ни може да се намери и червен трюфел (Tuber rufum), който е по-малък и с по-слаб мирис, но все пак представлява интерес за любителите на гъби.

class=

Трюфел масло с бял трюфелите се търсят с помощта на специално обучени животни – традиционно свине, но в наши дни по-често кучета, тъй като те не изкушават трюфелите да ги изядат. В България все още няма развита култура на трюфелодобив, но с нарастващия интерес към локалните продукти и гастрономията, все повече хора започват да проучват възможностите за откриване на тези скъпоценни гъби в нашите гори.


В заключение, трюфелите не са само кулинарен деликатес, но и част от природното богатство, което, при правилно опознаване и отглеждане, може да допринесе за развитието на селския туризъм и икономиката в определени региони на България. Разбиране на видовете и техните характеристики е първата стъпка към опознаването на този уникален подземен свет.

댓글목록

등록된 댓글이 없습니다.


회사소개 광고문의 기사제보 독자투고 개인정보취급방침 서비스이용약관 이메일무단수집거부 청소년 보호정책 저작권 보호정책

법인명 : 주식회사 데일리광장 | 대표자 : 나종운 | 발행인/편집인 : 나종운 | 사업자등록번호 : 480-86-03304 | 인터넷신문 등록번호 : 경북, 아00826
등록일 : 2025년 3월 18일 | 발행일 : 2025년 3월 18일 | TEL: (054)256-0045 | FAX: (054)256-0045 | 본사 : 경북 포항시 남구 송림로4

Copyright © 데일리광장. All rights reserved.